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Multidisciplinary consensus on the approach to hospital malnutrition in Spain

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dc.contributor Universitat de Vic. Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar
dc.contributor.author Garcia de Lorenzo y Mateos, A.
dc.contributor.author Álvarez Hernández, Julia
dc.contributor.author Planas Vilá, Mercedes
dc.contributor.author Burgos, R.
dc.contributor.author Araujo, Krysmarú
dc.date.accessioned 2013-03-26T12:52:51Z
dc.date.available 2013-03-26T12:52:51Z
dc.date.created 2011
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Garcia de Lorenzo A, Alvarez Hernandez J, Planas Vilar M, Burgos R, Araujo K, Multidisciplinary Consensus Work-T, et al. Multidisciplinary consensus on the approach to hospital malnutrition in Spain. Nutr Hosp. 2011 JUL-AUG;26(4):701-10. ca_ES
dc.identifier.issn 0212-1611
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10854/2164
dc.description.abstract Rationale: Disease-related malnutrition constitutes a highly prevalent healthcare problem with high costs associated. In Spain, the prevalence of malnutrition in hospitalized patients has been reported from 30% to 50%. Objectives: Main purposes of this consensus document were to establish recommendations that facilitate decision- making and action to prevent and early-diagnose disease-related hospital malnutrition, on the management of nutritional support methods and actions to evaluate nutritional treatment compliance and efficacy. Methods: A systematic bibliographical search of authors was performed, complemented by updated bibliography by author references up to 2010. From this review, some recommendations were defined, modified and critically evaluated by the representatives of scientific societies in a consensus conference (Dec 2010) following a structured brainstorming technique: the Metaplan® technique. A double validation process was undertaken until final recommendations were obtained. Results: 30 consensus recommendations for the prevention and management of hospital malnutrition are presented in this document. Recommendations cover all clinical care settings as well as prevention, screening, diagnosis, treatment and follow-up of disease-related malnutrition. Conclusions: Nutritional screening is strongly recommended at all clinical settings when nutritional risk factors are identified or there is clinical suspicion of malnutrition. Nutritional assessment should be designed and performed according to centers’ resources, but clearly identified protocols should be available. ca_ES
dc.description.abstract La desnutrición relacionada con la enfermedad constituye un problema sanitario de elevada prevalencia y altos costes. En España, la prevalencia de desnutrición de los pacientes hospitalizados se ha estimado entre el 30% y el 50%. Objetivos: El objetivo principal de este consenso fue establecer recomendaciones para facilitar la toma de decisiones para la prevención y el diagnostico precoz de la desnutrición hospitalaria, el manejo del soporte nutricional, y las acciones para evaluar el cumplimiento de la intervención nutricional y su eficacia. Métodos: Se realizó una búsqueda sistemática de autor complementada por bibliografía actualizada por referencias de autor hasta el año 2010. A partir de esta revisión, se definieron algunas recomendaciones que fueron criticadas y modificadas por los representantes de las Sociedades Científicas participantes en una conferencia de consenso (Diciembre 2010) siguiendo una técnica de brainstorming estructurado: la técnica Metaplan®. Se realizaron dos vueltas de validación de las recomendaciones hasta obtener las recomendaciones finales. Resultados: Este documento presenta 30 recomendaciones para la prevención y el manejo de la desnutrición hospitalaria. Las mismas cubren todas las áreas de actuación clínica así como la prevención, cribado, diagnóstico, tratamiento y seguimiento de la desnutrición hospitalaria relacionada con la enfermedad. Conclusiones: Se recomienda enérgicamente el cribado nutricional en todas las áreas de actuación clínica cuando se identifiquen factores de riesgo nutricional o sospecha clínica de desnutrición. La valoración del estado nutricional debe diseñarse y realizarse de acuerdo a los recursos disponibles en cada centro, disponiendo de claros protocolos de actuación. ca_ES
dc.format application/pdf
dc.format.extent 10 p. ca_ES
dc.language.iso eng ca_ES
dc.publisher Grupo Aula Médica ca_ES
dc.rights Tots els drets reservats ca_ES
dc.rights (c) Grupo Aula Médica
dc.subject.other Malnutrició ca_ES
dc.subject.other Malalties ca_ES
dc.title Multidisciplinary consensus on the approach to hospital malnutrition in Spain ca_ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article ca_ES
dc.identifier.doi http://doi.org/10.1590/S0212-16112011000400006
dc.rights.accesRights info:eu-repo/semantics/openAccess ca_ES
dc.type.version info:eu-repo/publishedVersion ca_ES
dc.indexacio Indexat a SCOPUS
dc.indexacio Indexat a WOS/JCR ca_ES

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