DSpace/Dipòsit Manakin

Dieta vegetariana en la infància i obesitat infantil: una revisió sistematitzada

Registre simple

dc.contributor Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar
dc.contributor.author Gili Ribas, Mireia
dc.date.accessioned 2023-01-11T18:31:04Z
dc.date.available 2023-01-11T18:31:04Z
dc.date.created 2022-05-20
dc.date.issued 2022-05-20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10854/7159
dc.description Curs 2021-2022 es
dc.description.abstract L’obesitat infantil és un problema de salut pública que afecta a nivell mundial, i que comporta diferents patologies associades, motiu pel qual és necessari buscar estratègies de prevenció, essent una eina important la dieta. És per aquest motiu, que l’objectiu principal d’aquesta revisió sistematitzada és conèixer quin és l’impacte de la dieta vegetariana en els infants d’entre 3 i 12 anys, en el desenvolupament de l’obesitat infantil. Metodologia: S’ha realitzat una cerca a les bases de dades PubMed i Scopus, a través de les quals s’han obtingut 421 ítems. Després de la lectura del títol i el resum, s’han pre-seleccionats 27 estudis, però finalment, després de la lectura a text complet i de l’aplicació dels criteris d’elegibilitat establerts, només s’han inclòs 6 articles. Resultats: Els resultats obtinguts en els estudis, constaten que els infants que segueixen una dieta vegetariana tenen un pes corporal i un índex de massa grassa menor que els omnívors. Tanmateix, aquests infants, tenen menors nivells de colesterol total i colesterol LDL, i presenten concentracions elevades d’adipoquines antiinflamatòries, i més baixes d’aquelles adipoquines que es relacionen amb l’obesitat, la resistència a la insulina o amb patologies cardiovasculars. Discussió: Les característiques nutricionals de la dieta vegetariana durant la infància, donen lloc a que els infants que la segueixen, presentin uns paràmetres antropomètrics menors que els omnívors, sobretot relacionats amb el pes corporal i la massa grassa. Tot i així, l’evidència que hi ha fins al moment és limitada, motiu pel qual, calen nous estudis. Conclusions: Una dieta vegetariana ben planificada en la infància, és adequada pel correcte creixement i desenvolupament dels infants, i a més, podria ser una eina important en la prevenció de l’obesitat infantil, així com pot disminuir el risc de patir malalties en l’etapa juvenil o l’edat adulta, com són la diabetis o malalties cardiovasculars. es
dc.description.abstract Childhood obesity is a public health problem that affects worldwide, and that involves different associated pathologies, for that reason, is necessary to look for prevention strategies, being diet an important tool. Is for this reason that the main goal of this systematic review, is to find out what is the impact of the vegetarian diet in children between the ages of 3 and 12 years, in the development of childhood obesity. Methodology: A search has been made in PubMed and Scopus databases, through it obtains 421 items. After reading the title and abstract, 27 studies were pre-selected, but finally, after reading the full text and applying the established eligibility criteria, only 6 articles were included. Results: The results obtained in the studies show that children who follow a vegetarian diet have a lower body weight and fat mass index than omnivores. Furthermore, these children have lower levels of total cholesterol and LDL cholesterol, and have higher concentrations of anti-inflammatory adipokines, and lower levels of adipokines related to obesity, insulin resistance or cardiovascular disease. Discussion: The nutritional characteristics of the vegetarian diet during childhood, lead to children who follow it, have lower anthropometric parameters than omnivores, especially related to body weight and fat mass. However, the evidence is limited, for this reason, new studies are needed. Conclusions: A well-planned vegetarian diet in childhood is suitable for the correct growth and development of children, and in addition, could be an important tool for the prevention of childhood obesity, as well as can reduce the risk of disease in young age or in adulthood, such as diabetes or cardiovascular disease. es
dc.format application/pdf es
dc.format.extent 38 p. es
dc.language.iso cat es
dc.rights Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons es
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.ca es
dc.subject.other Obesitat en els infants es
dc.subject.other Vegetarianisme es
dc.subject.other Adipoquines es
dc.subject.other Pes corporal es
dc.title Dieta vegetariana en la infància i obesitat infantil: una revisió sistematitzada es
dc.type info:eu-repo/semantics/bachelorThesis es
dc.rights.accessRights info:eu-repo/semantics/openAccess es

Text complet d'aquest document

Registre simple

Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons

Buscar al RIUVic


Cerca avançada

Llistar per

Estadístiques